Hamnar

Uppdatering 12 juli 2020. Länsstyrelsen har sagt ja till muddring och fix av pir.

Muddring av Grönhögens hamn har varit på gång länge. Nästa vecka (v28) väntas äntligen beslut från Länsstyrelsen. Muddringen var redan godkänd men en oening miljödomstol sa nej till upplagsplatsen. (edit 26 juli, lagt till kommunens brev)

En oenig miljödomstol ansåg att strandskyddet var viktigast, för att en del av upplägget hamnade inom 300 metersgränsen. Normalt är strandskyddet 100 meter, men i Mörbylånga kommun gäller 300 meter. https://www.morbylanga.se/bygga-bo-miljo/Bygga-Bo/Strandskydd/

Nu har alla turer i byråkratins sega korridorer gått hela varvet runt, luntan som gick till länsstyrelsen för beslut var på 235 sidor! Jag har ögnat igenom texten, det är otroligt många frågor som ska besvaras och utredas, grannar ska säga sitt och så vidare. Enligt Daniel Jonsson, samhällsbyggnadschef på kommunen:

”Beslut om tillstånd på den tillfälliga uppläggningsplatsen för muddermassorna tar miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen upp nu i början på juli. I övrigt är ju sedan tidigare beslut för själva vattenverksamheten/muddringen redan klart. Tilldelningsbeslut i upphandlingen av entreprenör som ska utföra arbetet kommer ske i dagarna. Avtal med entreprenören kan ju dock skrivas först när sista tillståndet är beslutat. Utförandet kommer ske i höst/vinter.”

Vi håller tummarna för ett rungande ja.

Som en del av Kraftsamling Sydöland har man satt igång projektet Utveckla hamnarna på Södra Öland. Rapporten är utförlig och intressant läsning, bland annat om antalet gästnätter med båtar och husbilar. Följer man bara upp och gör det långsiktiga arbetet kan det bli riktigt bra.

Utveckling av hamnen i Grönhögen har tydligen varit ett ständigt återkommande ämne. Det finns gott om förslag från tidigare som Staffan Lagerström nu delar på sin blogg, från 2006, 2009 och 2011 . Här behöver man verkligen inte uppfinna hjulet på nytt, bara att damma av förslag och göra verkstad i stället för snack. Men visst är det sorgligt att gång på gång inget har hänt.

Utvecklingsbolaget i Grönhögen står bakom satsningen på ställplatser för husbilar norr om hamnen, och fixar nya aktiviteter med stöd av kommunen. Utan entreprenörer och eldsjälar skulle ingenting hända.

Ett återkommande tema i Claes Elinders bok Rädda Sydöland är myndigheterna oförmåga att förstå villkoren för landsbygden. Så vad kan man göra? Statliga myndigheter styrs av ministrarna i Regeringen. Varje år skickas så kallade regleringsbrev:

”I breven beskriver regeringen till exempel vilket mål och uppdrag myndigheten har och hur mycket pengar den får använda från statens budget. Regleringsbreven uppdateras löpande under året. Samtliga brev publiceras på Ekonomistyrningsverkets webbplats.”

Det går att påverka innehållet i regleringsbreven, det finns ett tolkningsutrymme för ministrarna att styra. Tänk om de skulle ge alla myndigheter som har som uppgift att skydda en art, att deras främsta uppgift är att se till helheten, inte bara sin lilla ankdamm. Påverkanskampanjer kan vara mycket effektiva, jag var en period talesperson för KRO (Konstnärernas Riksorganisation) i Jönköpings län. Med fokus och smart upplägg går det att få deras uppmärksamhet och skifta fokus för myndigheterna så de samverkar i stället för motverkar.

Som privatperson kan man ju nästa gång rösta på ett parti som värnar landsbygden. Rösta in företrädare som förstår att småskaligt fiske ska skyddas och industrifiske begränsas. Med siktet att begränsa onödig byråkrati och myndigheters makt. De byråkratiska bromsklossarna stryper företagsamheten, som är motorn i hela ekonomin.

5 reaktioner till “Hamnar

 1. Hörde i dag av kille inom sjöräddningen att muddringen ska inledas i september. Han berättade också att allt var klart för jobbet redan förra året, men då slarvade nån bort ett papper på Nejmyndigheten, också kallad Länsstyrelsen.

  Gilla

 2. Jo, jag vet. Men tänk om miljödomstolens agerande berodde på ett saknat papper? Förhållandet orsak och verkan kan vara mer komplicerat än man anar… 😉

  Vet du var piren läggas? Hittar ingen skiss av den. En källa säger att den ska läggas där den gamla låg, alltså i syd-nord-riktning från södra delen av hamnen – INNE i hamnen.

  Andra har sagt mig att den ska läggas UTANFÖR hamnen…

  Gilla

  1. Så vitt jag förstår ska man återskapa piren som den såg ut för länge sen, bilden längst ner i länken https://morbylanga.se/bygga-bo-miljo/Byggprojekt/Muddring-i-Gronhogens-hamn/ Finns ju en hel del info i länkarna i inlägget, men många sidor att tröska igenom alla turer, så inte så lätt att greppa slutgiltiga planen.

   Alla instanser var överens, trodde man, om vad som skulle göras och var upplägget för muddermassorna skulle placeras. Har lagt in kommunens brev om ansökan ny uppläggsplats för muddermassorna, den oeniga miljödomstolen såg att muddermassorna skulle delvis hamnat inom strandskyddsområdet på 300 meter och sa nej. Därav ännu ett år försenat.

   Normalt är strandskyddet 100 meter, men i Mörbylånga kommun är det 300 meter. https://www.morbylanga.se/bygga-bo-miljo/Bygga-Bo/Strandskydd/ Tror jag ska ta fram karta och rita in alla samhällen som inte skulle få byggas idag med 300 metersregeln. Mitt hus ligger 250 meter från havet. I stort sett hela Grönhögen skulle inte finnas med dagens regelverk. Hur absurt är inte det?

   Gilla

   1. Du gör en pedagogisk insats om du orkar och hinner göra denna ritning över 300-metersregeln. Den skulle bli minst sagt iögonenfallande. En ögonbrynshöjare! Kul att visa för politiker – för kommentar och förklaring.

    Om jag får publicerar jag gärna ritningen på min blogg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s